Sezon na grypę i przeziębienie niedawno się rozpoczął. Z reguły, gdy coś podłapiemy szybko biegniemy do apteki, by jak najszybciej wrócić do zdrowia. Niestety przyjmowanie leków prędzej czy później niesie ze sobą skutki uboczne. Dlatego lepiej wykorzystać naturalne produkty, które nie tylko leczą, ale i potrafią podnieść odporność naszego organizmu.
Cynamon
Jest jedną z najstarszych znanych nam przypraw (wzmiankę o nim można przeczytać między innymi w księgach Starego Testamentu). W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go do zwalczania biegunek nudności, przeziębień oraz wzdęć. Cynamon ma także właściwości rozgrzewające, zwalcza wolne rodniki, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
Cytryna
Zawarte w tym owocu polifenole, saponiny oraz witamina C pomagają zwalczać objawy przeziębienia i grypy dodatkowo wzmacniając odporność naszego organizmu. Pomocna przy astmie i innych dolegliwości dróg oddechowych poza tym poprawia wchłanianie żelaza.
Czosnek
Praktycznie nikt za nim nie przepada głównie z powodu jego smaku i zapachu, który zawdzięcza allicynie. Niemniej jednak czosnek ma silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe. Mimo rozwiniętej medycyny do dnia dzisiejszego jest najpopularniejszym produktem wspomagającym organizm w walce z drobnoustrojami. Co ważne można go podawać dziecku (w małych ilościach) już od pierwszego roku życia.
Imbir
Najprawdopodobniej najzdrowszy produkt roślinny na naszej planecie. Ma działanie odkażające, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Zwalcza bakterie i wirusy. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Chroni żołądek zapobiegając powstawaniu wrzodów. Przeciwdziała nudnościom, wymiotom oraz odruchom wymiotnym. Na dodatek to tylko niektóre z licznych właściwości zdrowotnych imbiru!
Miód
Każdy z nas w głębi jest Kubusiem Puchatkiem, ale do rzeczy… Ten pszczeli twór słynie z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych oraz uodparniających. Lecz każdy rodzaj miodu ma inne właściwości.
Miód akacjowy zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Wykorzystuje się go przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Miód lipowy jest rozgrzewający. Pomaga na choroby górnych dróg oddechowych, chrypkę, kaszel.
Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne. Wykorzystywany przy schorzeniach serca, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Miód wielokwiatowy wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Jest pomocny w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii.
Miód wrzosowy stosowany głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniach jelit, biegunce oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy. Ponadto musimy pamiętać, iż traci on swoje właściwości w temperaturze 40 stopni °C.
Pieprz Cayenne
Stosowany od setek lat. Dzięki kapsaicynie (czym ostrzejsza papryka tym więcej kapsaicyny) ma działanie antyrakowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Pieprz Cayenne jest pomocny w trawieniu, leczeniu infekcji dróg oddechowych, przy bólach stawów, skurczach.
Ostrej papryki nie należy podawać dzieciom poniżej 12 roku, bowiem może spowodować u nich zatrucie oraz gwałtowną alergię pokarmową.
Na koniec przedstawiamy „gotowiec” na domowy antybiotyk. Równie zdrowy co pyszny. Bon appétit!
Komentarze
Prześlij komentarz