Chrupiące,
drożdżowo–maślane, ze słodkim nadzieniem, a na dodatek oprószone lekkim jak
śnieg cukrem pudrem. Rogaliki krucho-drożdżowe, któż z nas ich nie uwielbia?
Często jednak myślimy – „rogaliki – dużo roboty”, „mega czasochłonne zajęcie”.
Otóż okazuje się, że wcale nie. Nie
dość, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu to jeszcze uwierzcie mi – posmakują
każdemu.
Jeżeli
właśnie zastanawiacie się czym uraczyć swoich gości, a nie uśmiecha się Wam
pieczenie kolejnego standardowego ciasta czy deseru, możecie zaskoczyć
wszystkich takimi właśnie rogalikami. A jeśli nie wiecie czym nadziać wasze
rożki, dam wam kilka prostych podpowiedzi. W tym celu używam zazwyczaj masła
orzechowego (niedługo podam przepis na domowe masło orzechowe – pycha),
nutelli, czy też konfitury z dzikiej róży. Wybieracie w zależności na co macie
właśnie ochotę, czy na lekko słone masło orzechowe ze słodkim posmakiem, na
słodziutką nutellę czy też coś bardziej neutralnego w smaku. Ja zazwyczaj robię
wszystkie naraz, bowiem nigdy nie mogę się zdecydować. I wiecie co?
Urozmaicenie to zawsze jest dobra decyzja.
Składniki: (na ok. 50 rogalików)
-
kostka margaryny (250 g)
- ¼ szklanki ciepłego mleka
- 5
dag drożdży
- 4
łyżki cukru
- 3
szklanki mąki (ja używam tortowej typ 450)
-
szczypta soli
- 2 całe jajka
Nadzienie: (do wyboru)
-
masło orzechowe
-
nutella
-
twardy dżem lub marmolada (smak obojętny)
Wykonanie:
Przede
wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
przesiewamy przez sito, dodajemy sól i
wkrawamy margarynę. W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z drożdży (do
ciepłego mleka należy wkruszyć drożdże, zasypujemy je cukrem odrobiną mąki,
przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże „urosną”). Następnie do mąki i
margaryny dodajemy jajka oraz wyrośnięte drożdże i mieszamy całość w misce bądź
na stolnicy. Ja preferuję stolnicę bowiem i tak będzie nam potrzebna do
rozwałkowania ciasta i podzielenia go.
Po
zarobieniu ciasta na gładką, elastyczną masę przykrywam je na ok 10 min
ściereczką aby dodatkowo wyrosło. Po tym czasie dzielę ciasto na dwie równe
części i rozwałkowuje na duże okrągłe placki po czym dzielę na ok 12 równych
części (trójkącików). Na każdy trójkącik nakładamy odpowiednią ilość nadzienia
(tak aby nie wypłynęło podczas zwijania oraz pieczenia) i zwijamy w rogalik.
Na
koniec gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do
rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Ważne jest to aby
były one zrumienione.
Po
wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Paulina Kasprzyk
Komentarze
Prześlij komentarz