Przejdź do głównej zawartości

Kuchnia: Domowa pizza

DSC06400


Zapewne niejednokrotnie zastanawialiście się nad tym co przyrządzić na kolację czy lekki obiad. Mam dla was doskonałą propozycję - zarówno w przypadku, gdy sami chcecie zjeść coś pysznego albo gdy spodziewacie się gości. Będzie świetna zarówno na domówce z przyjaciółmi jak również na romantyczną randkę. Jest łatwa w przygotowaniu, nieskomplikowana, a składniki możecie dodać takie jakie tylko lubicie. Gwarantuję, że i wyrzuty sumienia są mniejsze po zjedzeniu takiej domowej pizzy… jednak w wyrabianie ciasta trzeba włożyć trochę siły :)


Ten popularny przysmak kojarzymy przede wszystkim z piękną i słoneczną Italią, jednak ten smak trafił już chyba we wszystkie zakątki kuli ziemskiej. Dzięki temu przepisowi, możecie się w krótkim czasie przenieść nad Morze Śródziemne, skąpane słońcem plaże i kameralne, urzekające swym klimatem włoskie knajpki.

Pizza jest to krótko mówiąc płaski placek drożdżowy, z zazwyczaj pomidorowym sosem ( jednak w tej kwestii polecam puścić wodze fantazji) oraz z przeróżnymi dodatkami. Rodzajów pizzy jest chyba tyle samo ile gustów, a o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje. Ja dzisiaj proponuję moją wariację na ten temat. Ciasto jest średnio grube , mięciutkie i pysznie drożdżowe. Sos z aromatycznych pomidorów z czosnkiem, a wśród dodatków rolę główną grają: kurczak, papryka oraz cebulka… całość zwieńczona własnoręcznie robionym sosem czosnkowym tworzy idealnie zgraną eksplozję smaków i struktur. Oto moja propozycja na aktualnie trwającą majówkę – można sobie nią śmiało zastąpić grilla. Zapewniam, że będzie równie smacznie!



- Składniki- ( na dużą blachę z piekarnika):



-Ciasto na pizzę-

* 3 szklanki mąki pszennej

* ½ kostki drożdży

*3 łyżki stołowe oleju

*1 szklanka letniej wody

* ½ łyżeczki soli

* ½ łyżeczki cukru

* mozzarella



Wszystkie składniki zarabiamy aż powstanie elastyczne ciasto, które gładko odchodzi od ręki. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia, a my w międzyczasie przygotowujemy sos.



- Sos pomidorowy-

* pomidory z puszki (odsączone- 1 puszka)

* 3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej- wg uznania)

*sól i pieprz

* zioła prowansalskie

*bazylia

*oregano

*oliwa z oliwek


Wszystkie składniki na sos wkładamy do blendera i blendujemy na gładki sos przez około 1 minutę. Tak powstały sos rozsmarowujemy na uprzednio rozwałkowanym cieście.



- Dodatki-

* Pierś z kurczaka ( pokrojona na małe kawałki)

* 2 papryki ( ja daję zieloną i czerwoną – żeby było kolorowo)

* 1 puszka kukurydzy

* 1 duża cebula

* Opcjonalnie przyprawa do pizzy Kamis


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobne kawałki po czym krótko przesmażamy, tak by pozamykać pory mięsa. Następnie na tym samym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w wiórki. W momencie, kiedy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je na ciasto posmarowane wcześniej sosem, na koniec posypujemy przyprawą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut ( w zależności jak mocny macie piekarnik).

Dodatek:
Jeśli chcecie dodać trochę wiosny do swojej potrawy, wyjętą z pieca pizzę posypcie świeżą rukolą lub pietruszką.



- Sos czosnkowy-

* 1 mały jogurt naturalny

* 3 ząbki czosnku

* 2 łyżeczki majonezu

* sól, pieprz


Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę by składniki dobrze się połączyły i wydobyły głębię smaku.

Tekst i zdjęcie: Paulina Kasprzyk

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ustawienia w piłce siatkowej

Obrona i asekuracja w piłce siatkowej – teoria i praktyka

Przyjęcie w piłce siatkowej

Atak w piłce siatkowej

 

Rozegranie w piłce siatkowej

 

Analiza wpływu rozkładu i skuteczności ataku ze względu na pozycję rozrywającego

Andrea Gardini – Blok

Pistolet VIS wz. 35 – broń której zazdrościli nam nawet Niemcy