
Wakacje. Półmetek. W sierpniu rozpoczyna się czas zbierania plonów tak żmudnie sianych i zasadzanych przez nas na wiosnę. To właśnie teraz możemy cieszyć oko i kubki smakowe pięknymi dorodnymi pomidorami, malinami, cukinią oraz wieloma innymi wspaniałościami, które goszczą na naszych polskich stołach. Dzisiaj chciałabym się podzielić fantastycznym przepisem na placki z cukinii- dotychczas nie docenianej przeze mnie, a jakże smacznej i prostej w obsłudze. Niniejsza potrawa jest idealna na upalne dni (i nie tylko), a jej przygotowanie jest niemal błyskawiczne.
Placuszki z cukinii mogę z całą pewnością zaliczyć do mojej potrawy numer jeden, jeśli mówimy o okresie wiosenno- letnim. To właśnie ten przepis w głównej mierze przyczynił się do tego, że w moim przydomowym ogródku zasadziłam kilka sadzonek cukinii. Dzięki temu, mogę na bieżąco cieszyć się pięknymi i dorodnymi zbiorami „prosto z krzaczka” i przyrządzać – jak mogę śmiało stwierdzić – jedno z moich ulubionych dań.
Cukinia (zwana inaczej kabaczkiem) należy do odmiany dyni zwyczajnej. Jest warzywem niskokalorycznym, posiadającym wysokie wartości odżywcze. Sprzyja również przemianie materii – co jest szczególnie istotne dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatkowo co warto wiedzieć, jarzyny te nie kumulują w sobie metali ciężkich, zatem jak najbardziej można z nich przyrządzać potrawy dla małych dzieci. Dla mnie jest to niewątpliwie królowa letniego stołu, a w połączeniu z odpowiednimi składnikami może tworzyć iście królewskie danie.
Poniżej przedstawiam przepis na placuszki i sos. Szczerze polecam spróbować. Jestem pewna, że będziecie do niego wracać niejednokrotnie. Tak jak ja.
SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
- 2 duże cukinie
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- ok 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- mały jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- wiązka świeżego koperku
WYKONANIE:
Cukinię myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach, następnie solimy. Po upływie ok. 5 minut odcedzamy wodę z cukinii i dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy (konsystencja ma być gęsta). Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie z oliwek.
- Sos koperkowy-
Cały jogurt naturalny mieszamy z majonezem, posiekanym koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszki dekorujemy sosem, zblanszowanymi „ślimaczkami” z cukinii oraz podprażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!!!
Tekst i foto: Paulina Kasprzyk
opublikujmy to w jezyku włoskim, zaskoczysz Włochów , będa załamani błędem żywieniowym powielanym od stuleci :)
OdpowiedzUsuń