Przejdź do głównej zawartości

- Chrupiące placuszki z cukinii w lekkim sosie koperkowym-

zmiejszone


Wakacje. Półmetek.  W sierpniu rozpoczyna się czas zbierania plonów tak żmudnie sianych i zasadzanych przez nas na wiosnę. To właśnie teraz możemy cieszyć oko i kubki smakowe pięknymi dorodnymi pomidorami, malinami, cukinią oraz wieloma innymi wspaniałościami, które goszczą na naszych polskich stołach. Dzisiaj chciałabym się podzielić fantastycznym przepisem na placki z cukinii- dotychczas nie docenianej przeze mnie, a jakże smacznej i prostej w obsłudze. Niniejsza potrawa jest idealna na upalne dni (i nie tylko), a jej przygotowanie jest niemal błyskawiczne.

 Placuszki z cukinii mogę z całą pewnością zaliczyć do mojej potrawy numer jeden, jeśli mówimy o okresie wiosenno- letnim. To właśnie ten przepis w głównej mierze przyczynił się do tego, że w moim przydomowym ogródku zasadziłam kilka sadzonek cukinii. Dzięki temu, mogę na bieżąco cieszyć się pięknymi i dorodnymi zbiorami „prosto z krzaczka” i przyrządzać – jak mogę śmiało stwierdzić – jedno z moich ulubionych dań.

Cukinia (zwana inaczej kabaczkiem) należy do odmiany dyni zwyczajnej. Jest warzywem niskokalorycznym, posiadającym wysokie wartości odżywcze. Sprzyja również przemianie materii – co jest szczególnie istotne dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatkowo co warto wiedzieć, jarzyny te nie kumulują w sobie metali ciężkich, zatem jak najbardziej można z nich przyrządzać potrawy dla małych dzieci. Dla mnie jest to niewątpliwie królowa letniego stołu, a w połączeniu z odpowiednimi składnikami może tworzyć iście królewskie danie.

Poniżej przedstawiam przepis na placuszki i sos. Szczerze polecam spróbować. Jestem pewna, że będziecie do niego wracać niejednokrotnie. Tak jak ja.



SKŁADNIKI ( dla 4 osób):

- 2 duże cukinie

- 4-5 ząbków czosnku

- 2 jajka

- ok 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie)

- sól

- pieprz

- mały jogurt naturalny

- 3 łyżki majonezu

- wiązka świeżego koperku



WYKONANIE:

Cukinię myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach, następnie solimy. Po upływie ok. 5 minut odcedzamy wodę z cukinii i dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy (konsystencja ma być gęsta). Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie z oliwek.

- Sos koperkowy-

Cały jogurt naturalny mieszamy z majonezem, posiekanym koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Po usmażeniu placuszki dekorujemy sosem, zblanszowanymi „ślimaczkami” z cukinii oraz podprażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!!!

Tekst i foto: Paulina Kasprzyk

Komentarze

  1. opublikujmy to w jezyku włoskim, zaskoczysz Włochów , będa załamani błędem żywieniowym powielanym od stuleci :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ustawienia w piłce siatkowej

Obrona i asekuracja w piłce siatkowej – teoria i praktyka

Przyjęcie w piłce siatkowej

Atak w piłce siatkowej

 

Rozegranie w piłce siatkowej

 

Analiza wpływu rozkładu i skuteczności ataku ze względu na pozycję rozrywającego

Andrea Gardini – Blok

Pistolet VIS wz. 35 – broń której zazdrościli nam nawet Niemcy