Dynia niegdyś używana była jako tylko i wyłącznie pożywienie dla zwierząt zagrodowych. Dziś można się pokusić o stwierdzenie, że jest ona topowym składnikiem diet wszystkich osób ceniących sobie zdrową kuchnię. Według mnie jest po prostu modna, ale to nie dlatego o niej piszę.
Dzięki odpowiedniej obróbce i dodaniu kilku cennych składników z dyni wyczarować można cuda. Jednym z nich jest właśnie wyżej wspomniana zupa - krem. Dla nie istnieje ona bez imbiru, kurkumy i należycie przygotowanej dyni. Aby zyskała pożądany aromat należy ją w skórce piec w piekarniku do miękkości w towarzystwie cebuli i czosnku, które nadadzą jej lekko ostry smak, a następnie gotować w bulionie warzywnym. Świeży imbir dopełni całości, która po zmiksowaniu, tworzy wprost złoto na talerzu - aksamitny krem o smaku, którego długo nie będziecie mogli zapomnieć.
Poniżej przedstawiam przepis, spieszcie się - póki mamy sezon dyniowy :) !
- Składniki - ( około 6 porcji)
* 1 duża dynia , lub 2 małe
* 1- 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 średnie ziemniaki
* 2 marchewki
* 1/4 małego selera
* 1 korzeń pietruszki
* świeży imbir ( jeśli nie macie świeżego może być mielony)
* kurkuma (1 łyżeczka)
*sól
*pieprz
*pestki dyni do dekoracji
Dynię kroimy na części i układamy na blasze z piekarnika razem z cebulą i czosnkiem, wszystko polewamy oliwą. Z racji tego, że dynia szybko mięknie pieczemy ją około 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie do gotującej się w garnku wody wrzucamy pozostałe składniki tj. pietruszkę, marchewkę, seler - wszystko pokrojone w talarki gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, które gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie upieczonej w piekarniku dyni, po uprzednim zdjęciu z niej skórki, cebuli, czosnku i świeżego imbiru. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym blendujemy naszą zupę. Po zmiksowaniu doprawiamy wedle uznania kurkumą, solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przyrządzeniu - posypaną lekko podprażonymi pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz