Przejdź do głównej zawartości

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI

Snapchat--1452428060465515009



Za oknem jesień w pełni. W tym okresie nasz organizm potrzebuje dodatkowo się rozgrzać. To dlatego w sezonie jesienno-zimowym tak chętnie sięgamy po różnego rodzaju zupy. Do moich ulubionych należy niewątpliwie zupa z dyni. Ma piękny pomarańczowy kolor, wspaniały aromat i jak nic innego kojarzy mi się z przytulnymi jesiennymi popołudniami.

 Dynia niegdyś używana była jako tylko i wyłącznie pożywienie dla zwierząt zagrodowych. Dziś można się pokusić o stwierdzenie, że jest ona topowym składnikiem diet wszystkich osób ceniących sobie zdrową kuchnię. Według mnie jest po prostu modna, ale to nie dlatego o niej piszę.

Dzięki odpowiedniej obróbce i dodaniu kilku cennych składników z dyni wyczarować można cuda. Jednym z nich jest właśnie wyżej wspomniana zupa - krem. Dla nie istnieje ona bez imbiru, kurkumy i należycie przygotowanej dyni. Aby zyskała pożądany aromat należy ją w skórce piec w piekarniku do miękkości w towarzystwie cebuli i czosnku, które nadadzą jej lekko ostry smak, a następnie gotować w bulionie warzywnym. Świeży imbir dopełni całości, która po zmiksowaniu, tworzy wprost złoto na talerzu - aksamitny krem o smaku, którego długo nie będziecie mogli zapomnieć.

Poniżej przedstawiam przepis, spieszcie się - póki mamy sezon dyniowy  :) !

- Składniki -  ( około 6 porcji)

* 1 duża dynia , lub 2 małe

* 1- 2 cebule

* 2 ząbki czosnku

* 2 średnie ziemniaki

* 2 marchewki

* 1/4 małego selera

* 1 korzeń pietruszki

* świeży imbir ( jeśli nie macie świeżego może być mielony)

* kurkuma (1 łyżeczka)

*sól

*pieprz

*pestki dyni do dekoracji

Dynię kroimy na części i układamy na blasze z piekarnika razem z cebulą i czosnkiem, wszystko polewamy oliwą. Z racji tego, że dynia szybko mięknie pieczemy ją około 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie do gotującej się w garnku wody wrzucamy pozostałe składniki tj. pietruszkę, marchewkę, seler - wszystko pokrojone w talarki gotujemy około 20 minut.

Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, które gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie upieczonej w piekarniku dyni, po uprzednim zdjęciu z niej skórki, cebuli, czosnku i świeżego imbiru. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym blendujemy naszą zupę. Po zmiksowaniu doprawiamy wedle uznania kurkumą, solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przyrządzeniu - posypaną lekko podprażonymi pestkami dyni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ustawienia w piłce siatkowej

Obrona i asekuracja w piłce siatkowej – teoria i praktyka

Przyjęcie w piłce siatkowej

Atak w piłce siatkowej

 

Rozegranie w piłce siatkowej

 

Analiza wpływu rozkładu i skuteczności ataku ze względu na pozycję rozrywającego

Andrea Gardini – Blok

Pistolet VIS wz. 35 – broń której zazdrościli nam nawet Niemcy