Dzisiaj chcę przedstawić mojego ulubieńca jeśli chodzi o własnoręcznie robione soki. Odkąd zakupiłam nową sokowirówkę robię go bardzo często. Prosty skład, soczysto-zielony kolor i przepyszny smak.
O takiej porze roku, gdy nie ma sezonowych warzyw i owoców,
zazwyczaj pojawiają się ich niedobory w naszym organizmie. Wówczas bardzo dobrym pomysłem jest picie świeżo
wyciskanych soków. Zawierają one witaminy i mikroelementy, których tak bardzo
potrzebujemy zimą i wczesną wiosną.
Sok, który chcę dziś przedstawić zawiera w sobie 3 składniki: baby szpinak, seler naciowy i jabłko. Produkty te dostępne są przez cały rok
w marketach czy też w lokalnych warzywniakach, także nie będzie problemu z ich
nabyciem. Przygotowanie również jest dziecinnie proste. Potrzebujemy jedynie
sokowirówki bądź też wyciskarki wolnoobrotowej. Uprzednio umyte liście
baby-szpinaku, seler naciowy i jabłka przeciskamy przez maszynę i takim oto
sposobem otrzymujemy wspaniały zielony napój. Największą zaletą tego soku –
oczywiście poza bogactwem witamin, jest to, że nie dodajemy do niego cukru.
Jednak dzięki temu, że zawiera on świeże jabłko – zyskuje słodki orzeźwiający
smak. Śmiało może być również spożywany przez osoby będące na diecie.
Poniżej podaję składniki i zachęcam do przygotowania.
Składniki: (na 2 porcje)
- baby szpinak ok 200 g
- seler naciowy ok 4 gałązki
- jabłko 1 szt.
Smacznego!
Autor: Paulina Kasprzyk
Komentarze
Prześlij komentarz