Przejdź do głównej zawartości

Świeży sok szpinakowo-jabłkowy









Dzisiaj chcę przedstawić mojego ulubieńca jeśli chodzi o własnoręcznie robione soki. Odkąd zakupiłam nową sokowirówkę robię go bardzo często. Prosty skład, soczysto-zielony kolor i przepyszny smak. 

O takiej porze roku, gdy nie ma sezonowych warzyw i owoców, zazwyczaj pojawiają się ich niedobory w naszym organizmie. Wówczas  bardzo dobrym pomysłem jest picie świeżo wyciskanych soków. Zawierają one witaminy i mikroelementy, których tak bardzo potrzebujemy zimą i wczesną wiosną.

Sok, który chcę dziś przedstawić zawiera w sobie 3 składniki: baby szpinak, seler naciowy i jabłko. Produkty te dostępne są przez cały rok w marketach czy też w lokalnych warzywniakach, także nie będzie problemu z ich nabyciem. Przygotowanie również jest dziecinnie proste. Potrzebujemy jedynie sokowirówki bądź też wyciskarki wolnoobrotowej. Uprzednio umyte liście baby-szpinaku, seler naciowy i jabłka przeciskamy przez maszynę i takim oto sposobem otrzymujemy wspaniały zielony napój. Największą zaletą tego soku – oczywiście poza bogactwem witamin, jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Jednak dzięki temu, że zawiera on świeże jabłko – zyskuje słodki orzeźwiający smak. Śmiało może być również spożywany przez osoby będące na diecie.

Poniżej podaję składniki i zachęcam do przygotowania.

Składniki: (na 2 porcje)
- baby szpinak ok 200 g
- seler naciowy ok 4 gałązki
- jabłko 1 szt.

Smacznego!

Autor: Paulina Kasprzyk 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ustawienia w piłce siatkowej

Obrona i asekuracja w piłce siatkowej – teoria i praktyka

Przyjęcie w piłce siatkowej

Atak w piłce siatkowej

 

Rozegranie w piłce siatkowej

 

Analiza wpływu rozkładu i skuteczności ataku ze względu na pozycję rozrywającego

Andrea Gardini – Blok

Pistolet VIS wz. 35 – broń której zazdrościli nam nawet Niemcy